Fa waka? Boen?
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Marijke
20 Februari 2009 | Suriname, Paramaribo
Maandagavond hebben en Ellen en ik (maar vooral Ellen) gekookt. We maakten gehaktballetjes met ajuin om op broodjes te leggen. We hadden nog wat spaghetti over die we dan ineens opwarmden om mee op te eten.
Sharon en Tineke waren door hun onderdirectrice uitgenodigd om een viering in een Hindoestaanse tempel bij te wonen. Toen ze terug waren, hadden ze allerlei verhalen over hoe goed ze waren onthaald en hoe het er allemaal aan toe ging. Volgende week maandag zijn we ook uitgenodigd. Er is dan blijkbaar een groot feest met veel eten en drinken.
Dinsdag 17/02
Vandaag werden we om half negen voor de inburgeringcursus verwacht. Gelukkig begon hij maar om negen uur, want door een stortbui besloten we om toch maar met de bus naar het commissariaat te gaan in plaats van met de fiets. We kwamen gelukkig niet al te nat en niet al te laat aan. De andere groep was er al, maar we waren zeker de laatsten niet. De cursus begon ongeveer om half tien. Het woord cursus is eigenlijk een misplaatste benaming. We kregen van de districtscommissaris wat meer uileg over Suriname en Paramaribo. Daarna gaven twee politiefunctionarissen nog wat veiligheidstips en verkeerstips.
De grote ster van de cursus was toch wel zeker Alida (van de boomhut). Zij kwam ons meer uitleg geven over cultuurverschillen. Het was een zeer interessant en amusant betoog.
De hele inburgeringcursus was interessant. Er werd wel wat verteld dat we al wisten, maar ik heb toch weer wat bijgeleerd.
Hierna zijn we iets gaan drinken op het terras van ’t Vat, een café/eetgelegenheid.
’t Was middag dus mochten we al alcohol drinken he! Ne cocktail dus! En rara, wat heb ik gedronken? Nee, geen mojito, want dat was er niet.. Maar Caipirina was er wel, dus kon ik nog wat terugdenken aan onze vakantie in Kaapverdië onder het genot van deze cocktail.
Na het terrasje zijn we nog wat gaan shoppen. Ik had toch nog wat t-shirts nodig om in les te geven, blijkbaar zijn die van mij toch nog een beetje te bloot om in les te geven..
Ik heb dus nog een leuk t-shirtje gekocht, een rood, maakt da mee. Ik denk niet da’k echt rode kledingstukken heb.. Nu dus wel! :) Zusje, wees maar trots op me! :)
Na’t shoppen wilden Sharon en Tineke te voet naar huis wandelen. Ellen en ik wilden eigenlijk liever met de bus terug. We besloten dan toch maar te voet te gaan. Toen we al een tijdje onderweg waren, besloten we toch de weg maar te vragen, want we waren zonder kaart onderweg. De man aan wie we’t vroegen, zei dat we beter terug zouden wandelen naar de stad om de bus te pakken. We hebben dat dan toch maar gedaan, gelukkig, onze voeten deden toch wel wat pijn.
Thuis hebben we niet meer veel gedaan, wat gegeten en daar bleef het bij.. :)
Woensdag 18/02
Vandaag begonnen we met het ordenen van de bibliotheek. We stelden ook wat vragen aan de leerkrachten en aan Mr. Paulus. Nu weten we bepaalde dingen tenminste zeker, in plaats van er maar wat naar te raden.
Deze week (vandaag en morgen dus) werken we nog aan de bibliotheek, we kuisen de boeken en de planken, maken de boekenbakken leeg en ordenen de boeken terug op AVI-niveau.
De bibliotheek bevindt zich in een heel klein hokje, zonder licht. Ik denk dat ze zo groot als onze wc thuis is. Vandaag heb ik al een groot deel van de bibliotheek geordend en gekuist, Bianca hield zich bezig met de lesboeken te kuisen en op te ruimen.
Morgen moet ik nog een schap doen, kuisen en ordenen, de boekenbakken leegmaken en dan denk ik dat we gaan bekijken welke boeken we voor ons hoekenwerk gaan gebruiken.
Wat hebben we nog afgesproken met mr. Paulus? Vanaf volgende week beginnen we met het afnemen van de AVI-niveaus. We dachten dat hij wou dat we dat tijdens ons lesgeven zouden doen, maar gelukkig bleek van niet. We krijgen hier dus een week (of twee zelfs, denk ik) de tijd voor. Daarna beginnen we les te geven. Volgens onze planning zouden we dan zes weken lesgeven, telkens een week in elk jaar. Dan hebben we nog een weekje over om de AVI-niveaus af te nemen. En daarna (of daarvoor) zouden we nog de Grote Boekendag zien te organiseren als afsluiter van het project. Maar daar moeten we toch eerst nog eens heel goed over nadenken zenne… Alles wordt een beetje aangepast en veranderd, we zullen niet echt de tijd hebben om ons project in z’n geheel uit te werken. Maar da zal allemaal wel lukken! (hoop ik :))
Terwijl ik nu m’n dagboek ben aan’t schrijven, loopt Monifah, een van de overbuurmeisjes, constant rond, dan weer is ze aan het schommelen in de hangmat, dan weer wilt ze foto’s trekken.. :) Best wel een schattig kind.
’s Avonds zijn we gaan zwemmen. Het was al vrij hard afgekoeld, maar het was toch nog steeds zalig verfrissend.
We zijn met de fiets gegaan, zijn jullie nu niet trots op me? ;) ’t Is eigenlijk dezelfde weg die we naar school nemen en dan een zijstraat in. Heb ik je trouwens al verteld dat we ongeveer een kwartiertje naar school fietsen?
’t Zwemmen was dus zalig.. :) We ontmoetten twee Nederlandse stagiaires van de school waar Tineke en Sharon stage lopen, leuke meisjes.. :)
Nadien gingen we nog iets eten aan het zwembad zelf. Op de kaart stond patat frikandel en natuurlijk (!) had ik wel zin in frietjes… Vrij grote teleurstelling, de frietjes waren vrij koud en precies opgewarmd in de microgolf. De frikandel (of curryworst) was wel lekker.
Daarna trokken we weer met z’n allen naar huis. Carla, de onderdirectrice van Tineke en Sharon (die er trouwens ook bij was) vertelde ons hoe we naar huis moesten fietsen. We reden natuurlijk compleet fout. Bianca en ik merkten al dat we fout reden, maar naar ons werd er niet geluisterd, dus reden we maar rustig mee met de rest. Op een bepaald moment vroegen we de weg aan een vrouw die langs de kant van de weg liep. Ze wees ons de weg op z’n Surinaams: Tot aan de lichten en dan naar daar (wijst met arm) dan rij je verder tot aan de melkcentrale, die weet je zijn? Dan rij je van daar tot aan het legercomplex. Daar rij je zo (wijst weer met arm).
We reden dus voor een tweede keer fout. Gelukkig kwamen we ergens uit waarlangs Bianca en ik steeds naar school reden, dus reden wij even voor om naar huis te gaan.
Het zwembad was rond half negen dicht en tegen tien na negen waren we eindelijk thuis.. :) Goed gefietst dus! :)
Donderdag 19/02
Vandaag hebben we de bibliotheek verder in orde gemaakt. I’m proud to say we did it! :) De bib is helemaal proper, nu moeten we enkel nog nadenken hoe we de bib nog wat kunnen inkleden. Want je zal het zien, ik heb wat foto’s van de bib getrokken, ze is niet echt aantrekkelijk.
Om vijf voor twaalf ging de bel. Bianca en ik waren erg verbaasd, want normaal gezien luidt de bel pas om vijf na half een. Toen er dan een leerkracht langskwam, vroegen we natuurlijk waarom de bel al zo vroeg luidde. Bleek dat er een vergadering ging worden gehouden. We moesten er niet op aanwezig zijn, ze verwachtten ons niet. Dus konden we vroeger naar huis, goed voor ons.
Ik vind het langs de ene kant wel een beetje spijtig dat we niet zijn gebleven, maar we waren ook moe van het opruimen en kuisen van de bib.
Na de middag was het weer tijd om te relaxen.
’s Avonds maakten we een simpel avondmaal: smosjes met gebakken kip.
En na het avondeten trokken Tineke, Sharon, Ellen en ik naar het café Zus en zo. Daar speelden ze gratis film. ’t Was echt super gezellig, gewoon in openlucht op een groot scherm P.S. I love you zien. Ik kan je garanderen, er zijn niet veel oogjes droog gebleven.. :)
Vrijdag 20/02
Vandaag weer gekuist. Heel het huis moest eraan geloven! :)
Na het kuisen trokken Bianca en ik naar de Hermitage Mall. We moesten nog wat knutselgerief en zo kopen.
Er is daar een winkeltje, Sweetheart heet het, en daar vind je echt vanalles! Het is een soort Fun, maar waar je ook snoep en koekjes kunt kopen.
We hebben echt vanalles gekocht, ook een leuk boek met allerlei versjes voor jonge kinderen. Goed voor onze gedichtenhoek.. :)
Binnenkort horen jullie weer meer van me!
De foto's vind je hier:
20 Februari 2009 - 19:08
Papa:
leuke foto's en was de caiperinia zo goed als in -
20 Februari 2009 - 21:03
Vriendje...:
Hey poepie! Weer heel wat avonturen! :) Jeej ;)
Geniet er van! (en nie alleen van den booze :) )
Mis je! Maar gelukkig is er nog skype enz...
xx! -
21 Februari 2009 - 00:39
Grote Zus:
en ja zenne zus, ik ben heeeeel trots, wa komt er binnekort??? roze bloesjes of zo ? oei oei oei -
21 Februari 2009 - 07:46
Lieve:
Hoi Marij,
Het ziet er daar weer "lekker" uit, hé. Cocktails om 12u en lekker eten.... Alleen werken in de voormiddag! Reuze! Die bib ziet er a niet veel soeps uit! Hop naar de volgende opdracht.
Liefs,
Lieve -
21 Februari 2009 - 18:12
Mama:
Wie zijn de meisjes op de foto's? En die gast op de canape?! Hihi -
21 Februari 2009 - 20:40
Vriendje... Nog'ns:
Hey beebie,
Dat boekje van Eeckeren???
Wtf? :)
Hoe komt dat daar? :)