eindelijk een nieuw bericht! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Marijke Verwimp - WaarBenJij.nu eindelijk een nieuw bericht! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Marijke Verwimp - WaarBenJij.nu

eindelijk een nieuw bericht!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Marijke

16 Februari 2009 | Suriname, Paramaribo

Het is al weer een paar dagen geleden dat ik nog in het cybercafé ben geweest en we hebben weeral veel meegemaakt zenne!

Dinsdag 10/02

Thuisgekomen na het plaatsen van m’n blog zagen we een schattige kleine gekko op ons terras.
Stoer als ik ben, of dacht te zijn, wou ik het beestje wel eens vastpakken. Maar natuurlijk is dat niet gelukt, zo’n gekko is best wel snel.
Alles ging goed, tot de gekko op de terrasbalustrade klom en, bedreigd door tikkende vingers van mijn medebewoners, een sprong in het diepe waagde. Spijtig genoeg was ik zijn mikpunt, want de gekko landde op mijn voet. Ik was niet echt voorbereid op zo’n plotse ontmoeting met het beestje, dus gilde ik heel het terras bijeen. :) Yup, ik was dus echt niet zo stoer als ik dacht.. :) Je leert jezelf echt wel kennen op zo’n avontuur.

Woensdag 11/02

Woensdag 11/02 veel te vroeg wakker gemaakt door m’n wekker. ’t Was nog maar zes uur! Schandalig vroeg.. :) Maar, hier is het al lekker warm om zes uur ’s morgens, amai..
We maakten ons klaar, ontbeten met heel de groep en vertrokken rond zeven uur richting school. Weer een heel avontuur om met de fiets tot op school te geraken! Ik zeg het je, het Surinaams verkeer is niet te vergelijken met het Belgisch verkeer!

Weer een half dagje geobserveerd op school. Voor de break, zoals ze hier de speeltijd noemen, observeerden we in de vijfde klas. Het is een heel fijne leerlingengroep. Eén van de leerlingen van deze klas wordt dit jaar zeventien, dan merk je pas goed hoe groot de verschillen zijn in vergelijking met thuis.
Na de break gingen we in de vierde klas observeren. De juf voelde zich echter niet zo goed, dus mocht ze naar huis gaan. Gelukkig konden we daarna terecht in de tweede klas. Hier was er, na het maken van de repetitie of toets, niet veel discipline meer te merken. Dit is echt een punt waaraan we moeten werken!

Onze terugtocht was weer spannend, vooral omdat ik op een bepaald moment in een gootje reed waar ik niet meer uitgeraakte, waardoor Bianca bijna op me inreed. Een deel van onze weg was ook onderbroken, dus lekker door modder en zand rijden, het was bijna een offroad-parcours.

’s Namiddags deden we niet veel meer, het was te warm.. We stonden wat op straat met de buren te praten en kregen een glaasje Parbo bier aangeboden, dat wat lichter is dan ons bier, maar best wel lekker!
Tegen het avondeten gingen Sharon en Tineke zwemmen met de onderdirectrice van hun school, dus bleven we met z’n vieren staan babbelen. Roché stelde op een bepaald moment voor om een rondleiding te geven door hun tuin. Hij liet ons alle planten zien. Veel fruit en groenten verbouwen ze daar, amai!

Na’t eten (koude pla, macaroni, worstjes, tomaten, sla en hardgekookte eieren) speelden we nog een super leuk spel. Het heet Time’s up en het trekt een beetje op Charades. Je speelt het in teams en je moet bekende mensen omschrijven, uitbeelden en dan natuurlijk ook raden. Het is echt super tof, want je moet de namen binnen een bepaalde tijd raden en dat maakt alles wel wat leuker he, wat spanning.. :)
Daarmee hebben we onze avond volgekregen. En gelachen!! :)
Da’s echt een spel om in huis te halen..

Donderdag 12/02

Donderdag 12/02 was onze laatste werkdag van deze week. We observeerden in het vierde en het derde leerjaar.
In de vierde klas was de discipline ver te zoeken. De kinderen bedachten een spel. Ze wisselden schoenen uit en trokken dan twee verschillende schoenen aan. Daarna liepen ze door het middenpad, alsof ze op een catwalk liepen. Dit alles zonder dat de leerkracht er iets op zei.

Tijdens de break maakten we kennis met Nanda, een Nederlandse vrouw die sinds kort in (terug) in Suriname woont. Zij maakte kennis met een van de leerlingen die in een weeshuis woont en wilde deze leerling helpen. Toen ze de situatie op de Rankinschool zag, besloot ze om een dag in de week de zwakste leerlingen van elke klas te begeleiden. Ze doet dit nu reeds drie weken. Ze woont niet erg ver dan de school en is samen met haar man de benedenverdieping van hun huis in orde aan het maken voor stagiaires. Misschien een ideetje voor de studenten volgend jaar?

Na de break gingen we observeren in het derde leerjaar. Ik vond dat dit toch wel de meest gedisciplineerde klas van de school was, naast het vijfde leerjaar.
Een van de leerkrachten was jarig. De leerkrachten verlieten dus allemaal hun klas om voor haar te gaan zingen en haar te gaan feliciteren. Natuurlijk stond heel de school op stelten. Wij wilden eerst nog in de klas blijven om wat orde te houden, maar werden er al snel bijgeroepen door een andere leerkracht.
Toch weer een heel interessante observatiedag..

In de namiddag bracht de groep van het andere huisje ons een bezoekje. Het was fijn om ze nog eens terug te zien.

’s Avonds gingen we bami met kip eten. Gerald, de zoon van onze overbuurman (en de oom van Roché) kwam koken. In Nederland heeft hij een eethuisje, dus we verheugden ons al op zijn culinaire hoogstandjes.. :)
We begonnen op tijd met koken. Ik sneed de groentjes en Gerald hakte de kip in stukken. Alles ging goed tot Gerald telefoon kreeg en zei dat hij dadelijk terug zou zijn. “Dadelijk” moet in Suriname met een GROTE korrel zout genomen worden, want het liep wel een paar uurtjes uit.
Ik denk dat we ongeveer rond tien uur, half elf hebben gegeten. Maar het was lekker! Er was bami, kip, kouseband (dit is een soort sperzieboon, maar dan enorm lang) en pikante pindasaus.

Vrijdag 13/02

Vrijdag 13/02 was onze eerste vrije dag. En wat doe je op een vrije dag? Uitslapen natuurlijk! Ik sliep tot half tien, wat zalig was al je het gewoon bent om om 6u op te staan.
In de voormiddag kuisten we het huis. Jaja, maakt da mee, ik heb afgewassen, geveegd en gedweild.. :)
Maar ons huisje was tenminste weer proper, voor eventjes toch.. Je kan je niet inbeelden wat allemaal komt binnenwaaien, en hoeveel mieren er binnen de kortste keren zitten!

In de namiddag ben ik samen met Sharon en Ellen met de bus naar de Mall geweest. Ik wou wel eens zien hoe zo’n winkelcentrum er hier uitziet en of we eventueel hier onze benodigdheden voor ons project konden kopen.
Het winkelcentrum zou je zo in Antwerpen kunnen neerpoten, het zijn allemaal winkeltjes naast elkaar, rond een centraal plein.
Benodigdheden voor ons project zullen we elders moeten kopen, er is enkel een boekenwinkel en daar zijn nog niet al te veel boeken. Verf of knutselgerief heb ik nog nergens gezien. Maar we zijn hier nog maar pas en hebben nog niet heel de stad ontdekt!

Toen we terugkwamen, bleek dat de thuisblijvers weg waren. Ze waren gaan zwemmen. Heel spijtig, want ik wou ook wel mee! Maar het zwembad was toch pas open om zeven uur, dus hadden we nog tijd om tot daar te gaan. Het enige probleem was wel dat Sharon en Ellen geen zin hadden…
Maar inventief als ik ben, *ahum*, stuurde ik Roché een bericht met de vraag of hij wilde gaan zwemmen. Gelukkig kreeg ik al gauw positief antwoord en stond ik om 19u bij de anderen aan het zwembad. :)
Het water was zalig verfrissend! Zelfs om 19u ’s avonds was het nog aangenaam om buiten te zwemmen.
We hebben een uurtje gezwommen en zijn dan iets gaan eten. De loempia’s aan het zwembad zijn lekker! Er zit weinig meer in dan kouseband, kip en nog iets ondefinieerbaar, maar lekker!

Na het zwemmen en eten namen we een taxi terug naar huis.
We gingen ’s avonds met Gerald en Roché voor de eerste keer naar Zsa Zsa Zsu, een discotheek op het einde van onze straat.
Tijdens het wachten speelde we Time’s up, maar we gaven enkel omschrijvingen van de namen. Het uitbeelden deden we er niet bij. Al gauw bleek dat ik hier ECHT goed in ben, zoals ik daarnet al zei. Ik gaf dus na een tijdje de omschrijvingen, ik mocht niet meer meeraden. :)
Algemene kennis (van vaak nutteloze dingen), yeah baby!!

Na lang wachten op Roché, stuurde Bianca dan toch maar een sms wanneer we gingen vertrekken. Roché antwoordde dat hij rond 1u zou komen. Sharon en Ellen sliepen al even en Tineke en ik zagen het ook niet meer echt zitten om te gaan.
Maar ze hebben ons toch overtuigd en na Ellen en Sharon te hebben gewekt, zijn we met z’n allen gegaan!
Ik dacht eens een andere soort discotheek te zien dan bij ons (niet dat ik er bij ons zoveell ken), maar werd hierin teleurgesteld. Op vrijdag is er blijkbaar vrij weinig volk aanwezig. Ook wordt er gewoon zoals bij ons gedanst, een beetje heen en weer schuifelen dus..
Het was niet echt mijn muziek, maar ik heb me wel geamuseerd. Rond half zes waren we terug thuis. Eindelijk! Ik was moe, maar toch nie zo pompaf als ik wel gedacht had.. Onderweg naar huis begonnen alle honden die we tegenkwamen te blaffen.. Goede waakhonden hebben ze hier dus wel. Zeker de hond aan de bakkerij bij ons op de hoek, wat een monster is dat… :)

Honden zitten hier trouwens echt overal! Er zijn er maar een paar echt van iemand, de rest zijn straatbeesten. Bij ons in de straat hebben we de locals: Rex, tepeltje en Burnie. Rex hebben we zo genoemd om hem maar een naam te geven, Tepeltje heeft echt grote tepels, zoals haar naam verklapt en Burnie noem ik zo omdat hij een grote brandvlek op z’n zij heeft. Waarschijnlijk ooit eens tegen een brommer gebotst of zo.
Auto’s houden ook praktisch geen rekening met de honden op straat. We hebben al twee keer een hond horen janken, maar zagen achteraf gelukkig geen honden liggen aan de kant van de weg..
Katten komen hier niet zoveel voor, heb er welgeteld eentje gezien.
Gekko’s zitten overal, zoals je wel op de foto’s zult zien.
Ratten lopen hier ook rond.
En dan hebben we nog een grotere soort hagedis.
Dit zijn de dieren die we tot nu toe zijn tegengekomen..
En dan natuurlijk nog de verschillende soorten insecten en vogeltjes, die je echt constant hoort.

Zaterdag 14/02

Op 14/04, Valentijn (!), om half twaalf wakker geworden, na zes uur slaap dus.. Eigenlijk was het wel genoeg.. :) Nog even lezen en dan opstaan…
Heb een zalig frisse douche genomen. ’t Is toch nog steeds even wennen in’t begin, zo’n koud water, maar eens je je moet afspoelen, ben je weer gewend..

Bianca en ik werkten na onze brunch voor school. Terwijl we aan het werk waren, kwam er bezoek bij de overburen. Een van de vrienden had een aapje meegebracht. Dus Bianca en ik gingen snel naar beneden, dierenvrienden zie we zijn.. :)
Foto’s van het aapje en hoe het Bianca vlooide zal je ook wel gezien hebben of nog te zien krijgen.
Het was echt een heel lief beestje, alleen spijtig dat het vasthing met een ketting. Geen halsbandje of les, nee, echt een schakelketting. Deze was rond zijn (of haar) middel vastgemaakt met een klein hangslotje. Echt zielig voor het beestje… Ze zouden het toch moeten verbieden, aapjes als huisdier houden..
Maar nu heb ik eens een aapje van dichtbij gezien, gestreeld en z’n handje vastgehouden..

Tijdens het typen van m’n blog eet ik ramboetan, een vrucht die op lychee lijkt en qua smaak een mengeling is van lychee en groene druif. Echt lekker!!

’s Avonds kookte ik samen met Bianca en Evi. De anderen waren de inkopen gaan doen.
En wat aten we? Spagetti!! Evi en Bianca sneden de groenten, ik deed de rest.
Toen ik het gehakt uit de koelkast haalde, vond ik dat het er heel raar uitzag. Het waren precies lappen vlees… Dus ik naar boven, naar de rest om te vragen of ze wel degelijk gehakt hadden gekocht. Jaja, gehakt, zeker en vast..
Oké, ik dus verder, vlees in de microgolfoven om te ontdooien en verder koken. Maar wat bleek? Het was dus ECHT geen gehakt!
Wat was er nu gebeurd? Onderweg naar huis was het beginnen regenen en waren ze bij de andere groep thuis gaan schuilen. Daar stak Ellen het vlees in de koelkast. Maar toen ze vertrokken, haalde Tineke het vlees uit de diepvriezer. Dat klopte dus niet! :)
Maar ja, het eten is gelukt, weliswaar wat veel zout in de pasta naar de smaak van de rest, wat teveel peper in de saus en wat weinig groenten. Het was lekker! Papa, ge moogt trots op mij zijn dat ik voor 6 man heb gekookt.. :)

Zondag 15/02

Op zondag 15/02 was ik eigenlijk al vrij vroeg wakker maar heb dan eerst nog wat gelezen vooraleer ik opstond.
Ellen maakte roerei met sjalotjes en wat we dachten dat peterselie was, maar toch duidelijk platte selder bleek te zijn. :) Het was lekker!!
En nu zitten we allemaal rustig wat te typen, onze was te doen of te niksen. Het is weer super warm! De stortbuien zijn wel verfrissend, maar’t is al eventjes geleden dat er een was..

Voor de rest klopt “Zondag rustdag” helemaal! :)
(Pas op, we hebben wel onze was gedaan, dat is een applausje waard, niet?)

Maandag 16/02

Vandaag observeerden we in de eerste klas. De leerkracht was er echter niet, dus het observeren werd al gauw lesgeven. :)
Voor de break hadden we echter een les gym, dus we konden eens kijken hoe dat hier wordt gedaan. Spijtig genoeg was het niet echt interessant.
Na de les, brachten we de kinderen terug naar school en gaven we les.
Na de break gaven we nog meer les, lekker vermoeiende kinderen..

Voor de rest hebben we nog niet veel gedaan vandaag..

Zo, morgen hebben we inburgeringscursus en moeten we dus niet naar school. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven.. :)

• 16 Februari 2009 - 20:09

Marc:

en nu nog koken met smaak he moet ik sos-marc langs sturen ???

• 16 Februari 2009 - 22:48

Conny:

Hey Marijke, leuk om al die avonturen te lezen. Als ik het zo bekijk kan jij je plan wel trekken :-) Ik kijk alweer uit naar de volgende verhalen.
    groetjes
    Tante Conny

• 17 Februari 2009 - 06:01

Marc V:

Jij bent dus ECHT in Suri. Goe bezig. Doe zo voort en geniet ervan.

• 17 Februari 2009 - 17:06

Lieve:

Hoi Marij,
    Laat ze maar eens zien hoe leerkrachten van hier uit de hoek komen hé! Tegen dat jullie weg moeten, zullen ze al heel anders gewend zijn. Hoe zit dat met "vakken" als de leeftijden in één klas zo verschillend zijn? Moeten jullie dezelfde leerstof zien als hier of gaat het meer om praktische vorming?
    Allé, nog veel lekker eten (even niet op de lijn letten!) en luieren, spellen spelen en af en toe eens kuisen! Genieten maar!
    Lieve

• 17 Februari 2009 - 17:07

Lieve:

Hoi Marij,
    Lieve

• 19 Februari 2009 - 09:35

Mama:

Geef je ogen en oren maar goed de kost! Ik denk dat de cultuurschok van beide kanten even hard zal werken. Tucht is voor de kinderen daar waarschijnlijk geen alledaags gegeven.
    Dikke knuffel!

• 19 Februari 2009 - 12:05

ZUS:

een korte foei moet volstaan ?!?

• 19 Februari 2009 - 16:16

Liefje:

Hey beebie!

Leuk om weer wat van je te kunnen lezen hebben :)

Zoen!